Acoustic Experience Lab

 

Het GeluidBuro en Ingenii Bouwinnovatie hebben in Harderwijk een primeur naar het idee en onder akoestische regie van Jan Bril ontwikkeld: het Acoustic Experience Lab. In deze akoestische studio kan de berekende akoestiek van een ruimte of zaal vóór uitvoering van de (ver)bouw beleefd worden in 3D 'immersive sound'.

Akoestische onderzoeken en adviezen worden in rapporten vaak met getallen en figuren onderbouwd. Voor een opdrachtgever is het dan best een uitdaging om een gevoel te krijgen bij de akoestiek die gerealiseerd gaat worden. Door het ‘beleven’ van deze akoestiek in een ruimte, wordt de afweging in het kiezen voor de juiste akoestiek eenvoudiger. De impact van de akoestische maatregelen kan voor een verbouw al worden beleefd.

Het acoustic experience lab is uniek in zijn opzet. Vrijwel elke vorm van akoestiek kan met behulp van 3D of ‘immersive sound’ worden gesimuleerd. Van club en atrium tot theater-, concert- en kerkakoestiek. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor het beleven van virtuele en variabele akoestiek: akoestiek die reageert op geluidbronnen in de ruimte, zoals spraak en muziekinstrumenten. Hiermee kan de ruimte met één druk op de knop akoestisch worden aangepast van bijvoorbeeld een theaterzaal naar een concertzaal.

Voor wie?

Een geluidbeleving in het acoustic experience lab is interessant voor clubeigenaren, bioscoop- en concertzaalbeheerders, management en beheer van popzalen, management van grote verkeersruimten zoals stadions, luchthavens en stations, kerkbeheerders, architecten, interieurarchitecten, facilitair management en projectinrichters, orgelbouwers en -adviseurs, installateurs en iedereen die zich bezighoudt met de akoestiek of elektro-akoestiek in een ruimte.

Doelstelling

De akoestische beleving ondersteunt het maken van keuzes in het ontwerpproces. Kortom, innovatieve en hoogwaardige techniek wordt ingezet om de afstemming van akoestiek in een ruimte eenvoudiger te maken.

Timelapse bouw:
https://youtu.be/WoUlTJ49CYE

Meer informatie over het Acoustic Experience Lab vindt u hier:

https://www.ingeniibouwinnovatie.nl/