In Opheusden is een nieuw kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente gebouwd naar ontwerp van architect Van Beijnum. De kerkzaal heeft 1.800 zitplaatsen. Voor de bouwcommissie was van begin af aan duidelijk dat de akoestiek van de zaal en de spraakverstaanbaarheid goed moest worden. Men had voorbeelden gezien van nieuwbouwzalen waar het niet goed was en in Opheusden zou dat niet moeten gebeuren. In de ontwerpfase, maar ook in de bouwfase en de dimensionering van de installatietechniek is daarom intensieve akoestische begeleiding gevraagd en geboden.

Het gebouw heeft een klassieke en conventionele uitstraling, van de technische kant is dit zeker niet het geval. Een paar akoestische highlights zijn de geluidabsorberende uitvoering van het metselwerk (met open stootvoegen, die als helmholz-resonatoren werken) en de kansel die in overleg met orgelbouwer Van den Heuvel uit Dordrecht in de stijl en kleur van het houtwerk van het orgel is gebouwd, maar geluidabsorberend is uitgevoerd met (onzichtbare) microperforaties om elke reflectie op de kanselmicrofoon te vermijden. De luidsprekers van Duran Audio zijn zodanig geprogrammeerd dat één luidspreker twee bundels (dual beam) uitstraalt om voor zowel de begane grond als de galerij een optimale spraakverstaanbaarheid te realiseren.

Kortom, in deze kerkzaal komen een aantal technische hoogstandjes samen.

Minstens net zo belangrijk is de aanpak en werkwijze van de bouwcommissie, de bouwbegeleider en aannemer: een voorbeeld voor velen was de prettige en professionele samenwerking in dit project die heeft geleid tot een zeer tevredenstellend resultaat.

Zie ook artikel Kerkmagazine Jaargang 7, nummer 3 waar een aantal artikelen aan (de akoestiek van) deze kerk is gewijd.

 

 

 

  • Uitvoering: 25-09-2017

Bekijk meer foto's van "Opheusden (NL) - GG"

Klik op onderstaande foto voor een vergroting