Sessie Acoustic Experience Lab voor St. Michael in Zug (CH)

Sessie Acoustic Experience Lab voor St. Michael in Zug (CH)

Veel kerken hebben erg veel akoestiek. Voor een orgel is dat prima (maar zelfs dan regelmatig te veel). Voor multifunctioneel gebruik is het vaak te veel van het goede. Ook als het multifunctioneel gebruik vooral klassieke concerten (grote en kleinere orkesten, koor, ensembles enzovoorts) betreft.

Zo ook in de Kirche St. Michael in Zug (CH) waar klassieke concerten op het hoogste niveau worden geprogrammeerd.

We hebben een studie gedaan naar de mogelijkheden om van deze kerk, met een nagalmtijd boven de 6 seconden, een goede concertzaal te maken waarbij bijvoorbeeld de definitie en details in muziek goed hoorbaar zijn. Een randvoorwaarde was dat het monument zelf niet aangepast wordt. De studie heeft uitgewezen dat hier met een combinatie van voorzieningen goede mogelijkheden zijn. Uiteraard is dit wel complexe materie met deels complexe oplossingen. Die kunnen wel snel worden gerealiseerd voor elk concert en nadien weer worden weggenomen.

Dan komt de vraag hoe dit gaat klinken. Ik heb uiteraard uitgebreid akoestische metingen in de kerk gedaan. Vervolgens zijn een grote hoeveelheid berekeningen uitgevoerd. De metingen en alle berekende varianten zijn geauraliseerd en in het Acoustic Experience Lab door een groep van zwitserse luisteraars, waaronder akoestiekspecialisten en een 'Tonmeister', beluisterd.

Men had echt het gevoel akoestisch in de kerk te zitten (en dat op 830 km afstand) en kon op gehoor duidelijke keuzes maken tussen de verschillende varianten om de akoestiek voor concerten te verbeteren. Een combinatie van twee varianten blijft over voor verdere bouwkundige/technische uitwerking.