Haarlem (NL) - Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Deze bijzondere kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers (1861 - 1949), de zoon van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum in Amsterdam en vele andere kerken heeft ontworpen. De kerk is de laatste twee decennia grondig gerestaureerd door Van Hoogevest Architecten, samen met bevlogen opdrachtgever en een zeer deskundig team van betrokken samenwerkende partners. De restauratie heeft de Europa Nostra Award ontvangen.

De akoestiek in de kathedraal is zeker een uitdaging geweest en is dat nog steeds. De bouwkundige akoestiek kan, als onderdeel van het monument, niet zomaar veranderd worden. Toch wil men (koor- en orgel)muziek op het allerhoogste niveau brengen in de kerk. Hiertoe zijn voorzieningen uitgedacht, die de overdracht van koor naar publiek en de communicatie tussen koor en orgel op natuurlijke wijze kan ondersteunen. Hiervan zijn ook testmodellen gebouwd. Ondanks het feit dat dit akoestisch goed werkt zijn er teveel andere bezwaren om dit goed in het monument in te passen. Momenteel wordt nagedacht over een bijzonder innovatief idee... wordt vervolgd.

De oude geluidinstallatie had een beperkte spraakverstaanbaarheid in de galmende kathedraal. Daarom is een compleet nieuwe geluidinstallatie ontworpen, die inmiddels uitstekend functioneert en de hoogst haalbare STI-waarden voor de spraakverstaanbaarheid in deze akoestiek kan realiseren. Opvallend was dat het aantal luidsprekers hierbij drastisch is gereduceerd. Less is more!

Intussen wordt ook een film geproduceerd over de restauratie van de kathedraal, waarbij de akoestiek (en de metingen) een rol speelt. Ik kan niet zingen, daarom heeft Viktoriia speciaal voor de restauratie van de kathedraal een lied (latijn) gezongen.

 

  • Uitvoering: 19-04-2021

Bekijk meer foto's van "Haarlem (NL) - Kathedrale Basiliek Sint Bavo"

Klik op onderstaande foto voor een vergroting