De Dom zu Speyer is de grootste romaanse kerk ter wereld. Het kent een enorme geschiedenis die voor een deel is samengevat in de Kaisergraben onder de absis van de Dom. Het is een grote eer om voor dit gebouw een akoestisch advies te mogen maken. Interessant is dat het niet alleen de grootste romaanse kerk is, maar ook dat dit de kerk is met de langste door mij gemeten nagalmtijden in een kerk. De nagalmtijd kan laagfrequent oplopen tot ruim boven 14 seconden!  Dit is nog veel langer dan bijvoorbeeld de Kaiserdom in Frankfurt am Main (11 seconden) en Kiliansdom in Würzburg (9 seconden).

Er is een akoestisch advies gemaakt voor zowel de zaalakoestiek als de geluidinstallatie. Op basis van het akoestisch advies en de berekende geoptimaliseerde geluidinstallatie voor de hoogst denkbare eisen in dit monument is momenteel een aanbesteding gaande, op basis waarvan een leverancier wordt geselecteerd.

De afbeeldingen laten de Dom zien, evenals de meetresultaten van de nagalmtijd en het rekenmodel. De rekenresultaten laten de nagalmtijd in het spraaksignaal zien (veel korter dan de bouwkundige nagalmtijd vanwege de optimale configuratie van het geluidsysteem) als de optimaal geconfigureerde geluidinstallatie in bedrijf is.

  • Uitvoering: 28-04-2023

Bekijk meer foto's van "Speyer (D) - Dom zu Speyer"

Klik op onderstaande foto voor een vergroting