Barneveld (NL) - De Hoeksteen

De Hoeksteen in Barneveld is het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland te Barneveld. Het betreft het één na grootste kerkgebouw in Nederland, gemeten naar het aantal zitplaatsen (2.531 zitplaatsen, uit te breiden naar 3.100 zitplaatsen). Gemeten naar de inhoud (43.300 m3) zijn veel monumentale kerken groter.

Het is niet eenvoudig om in een dergelijke grote kerk een zeer goede spraakverstaanbaarheid te realiseren, gecombineerd met een akoestiek die past bij de eredienst, waar gemeentezang onder begeleiding van het orgel bepalend is en daarbij voldoende 'ruimte' nodig heeft. Waar de bouwkundige akoestiek voldeed, bleef de spraakverstaanbaarheid achter.

Het goed configureren van een geluidinstallatie in een dergelijk groot gebouw wordt vaak onderschat of de toegepaste componenten worden vaak overschat. De eerste jaren na de oplevering bleek ook in deze kerk dat de spraakverstaanbaarheid niet optimaal was. Zoals vaker worden in de loop der tijd aanpassingen uitgevoerd, zonder toereikend resultaat. Het werd tijd voor een grondig onderzoek naar de configuratie, om definitief te komen tot een optimale spraakverstaanbaarheid. Dit onderzoek is uitgevoerd, waarbij verschillende configuratieprincipes voor het weergavesysteem in 3D-rekenmodellen zijn onderzocht (digitaal stuurbaar, passief, line-arrays, decentraal, ...). Op basis van het onderzoek en praktijktesten is een nieuwe installatie geplaatst, waarbij ook uit de controlemetingen bleek dat de kerk nu een spraakverstaanbaarheid heeft met de hoogst gemeten STI-waarden. De gerealiseerde waarden waren zelfs iets boven doelstelling en in een dergelijke kerk nog niet eerder gerealiseerd. Hier zijn dan wel luidsprekers met een lengte van 4,5 meter voor nodig, die zowel de begane grond als de galerij kunnen bedienen (dual beam).

 

  • Uitvoering: 05-05-2021

Bekijk meer foto's van "Barneveld (NL) - De Hoeksteen"

Klik op onderstaande foto voor een vergroting