De samenwerkingsgemeente van de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk te Deventer bestaat sinds 1 januari 2009 en heeft daarmee de landelijke primeur. Deventer is de eerste plaats waarin een samenwerking tussen deze drie kerken tot stand kwam.

Hoewel elke kerk nog steeds is verbonden aan het eigen landelijke kerkverband, vormen de gezamenlijke kerkleden in Deventer één gemeente van zo'n duizend personen. Men heeft hiertoe een kerkgebouw aangekocht, die groot genoeg is voor de samenkomsten en activiteiten. Dit is de voormalige RK Maria Koningin geworden.

De kerk is grondig aangepakt. Architect Steven van Kooten (Kerkarchitect.nl) heeft hiertoe een ontwerp gemaakt die voorziet in een herinrichting van de kerkzaal, alsmede een nieuwe aanbouw die voldoende ruimte biedt aan nevenactiviteiten. De voorheen relatief donkere kerkzaal heeft een moderne, frisse uitstraling gekregen. Met de ingrepen, inclusief een groot podium voor een nieuwe wand, past de kerk als een 'jas' om het gewenste gebruik. Hierbij is ook de akoestiek en geluidinstallatie nauwkeurig onderzocht en berekend, die in een intensieve samenwerking met de architect en bouwcommissie ook is gerealiseerd.

Foto's: Huibert van den Bos

  • Uitvoering: 11-04-2021

Bekijk meer foto's van "Deventer (NL) - 3GK Koningskerk"

Klik op onderstaande foto voor een vergroting