De Taborkerk stamt uit de jaren '70 en is breed in gebruik voor vieringen, concerten en evenementen. Het interieur van de kerkzaal paste niet meer bij de activiteiten, uitstraling en multifunctionele eisen van deze tijd. Het was er donker en gedateerd, een goed podium ontbrak en de fraaie hoofdvorm kwam niet tot uiting.

Architect Steven van Kooten (Kerkarchitect.nl) heeft een ontwerp voor de vernieuwing gemaakt die voorziet in aspecten als eenvoud, licht en ruimte conform de traditie in protestantse kerkgebouwen. De zaal en het podium zijn flexibel in gebruik voor onder andere kerkdiensten, voorstellingen, concerten, koren, uitvaarten en lezingen. Bij een minder hoge bezettingsgraad kan de zaal optisch verkleind worden door een scherm.

Aan de akoestiek en geluidinstallatie zijn vooraf hoge eisen gesteld. Men wilde een zaal die naadloos past op het multifunctionele gebruik en de (klassieke) muziek. Tegelijkertijd moet de spraakverstaanbaarheid optimaal zijn. Daarnaast mag akoestiek en techniek de rustige, sacrale ruimte niet aantasten. Dit alles is in overleg met de architect uitgezocht en gerealiseerd. Er is een parallel met de visuele aanpassingen van donker naar licht... een frisse en heldere akoestiek die ondersteunend werkt in plaats van afleidt.

Foto's: Peter Lipton

 

  • Uitvoering: 18-09-2018

Bekijk meer foto's van "Purmerend (NL) - Taborkerk"

Klik op onderstaande foto voor een vergroting